Гриби на Житньому ринку в Житомирі без радіації - завлабораторії
Сезон осінніх грибів у розпалі. Підберезники, підосичники, боровики і маслюки – грибники несуть на ринки урожай з лісу відрами і кошиками. У Житомир на продаж цього року привозять гриби в основному якісні – не червиві і без радіації. Про це розповів завідувач лабораторії Житнього ринку Євген Давидов.
«З північних районів грибів не везуть. На сьогоднішній день по радіонуклідах перевищень немає. Минулого місяця ми зафіксували один випадок перевищення по радіонуклідах. В цьому місяці таких випадків не було. На сьогоднішній день продаються гриби місцеві – Новий Завод, Сульжинівка, Висока Піч тощо», - розповів Євген Давидов.
Гриби вибраковують і за органолептичними ознаками: червиві контролю не проходять. Однак і за цими показниками гриби зараз відповідають вимогам.
«Червивий гриб буває, коли жарка погода. А зараз гриби чисті, погода сприяє тому, що їмо добрі гриби», - підкреслив спеціаліст.
На ринку забороняють продавати деякі сушені гриби, не всі – лише пластинчасті: сироїжки, лисички, рижики, опеньки тощо. Такі гриби не сушаться, каже завлабораторії, однак зараз це питання не на часі - на ринку вдосталь свіжих грибів.
Аби уберегтися від неякісних осінніх дарів лісу, Євген Давидов радить вимагати у продавців висновок експерта про якість продукту.
«Бувають випадки, що не догледимо - людина вскочить зі своїм товаром на ринок, не перевіривши його перед цим у лабораторії. Тож гриби варто купувати лише там, де є експертний висновок», - радить Давидов.
Начальник управління ветеринарної медицини у місті Житомирі Василь Кравченко розповів, що одним із проблемних місць для спеціалістів ветслужби наразі є ділянка під мостом між залізничним та автобусним вокзалами.
«Там іде активна стихійна торгівля. Її намагаються упорядкувати. Ми стараємось проконтролювати там якість продуктів. Але, знову ж таки, там місце стихійної торгівлі, тому не завжди виходить вгледіти», - поінформував Василь Кравченко.
Джерело: http://www.zhitomir.info
Останні дописи та новини